NEMZETKÖZI FÉLÉVZÁRÓ RENDEZVÉNY A SOPRONI EGYETEMEN

mikulasA tavaly decemberi nemzetközi félévzáró rendezvény sikerén felbuzdulva idén is szerveztünk egy félévzáró találkozót, melyre az őszi szemeszterben nálunk vendégeskedő Erasmus hallgatóink, teljes képzésre beiratkozott új Stipendium Hungaricum ösztöndíjasaink, harmadik és második évüket nálunk töltő Stipendium Hungaricum ösztöndíjasaink, valamint részképzésre érkezett kazah hallgatóink és költségtérítéses formában teljes képzésük végéhez ért kínai hallgatóink mellett meghívtuk magyar hallgatóinkat is és a Mikulást.

A „NEMZETKÖZIESEDÉS ITTHON – TÖLTS EGY DÉLUTÁNT ERASMUS ÉS STIPENDIUM HUNGARICUM HALLGATÓINKKAL!” felhívásnak főként a Benedek Elek Pedagógiai Karon volt pozitív visszhangja. A Kar hallgatói és tanáruk, Koloszár Ibolya felajánlották, hogy a december 4-i kari „Nemzetközi Esten” tartott premier után a LIGNEUM-ban szervezett központi rendezvényen is előadják a spanyol, kazah, török és magyar dallamokra betanult táncokat. Idén a III. évfolyam készült műsorral az Erasmus diákokat és kazah vendéghallgatókat bevonva.

mikulasA december 5-i központi rendezvény programja Karcsai Eliza és Reichardt Laura, BPK-s hallgatók előadásával indult. Ők vállalták, hogy megismertetik a külföldi diákokat a magyar Mikulással. Szent Miklós püspökről, krampuszokról és a Télapóról is megemlékező előadásukat daltanulás követte, hogy méltóképpen fogadjuk a Mikulást. Mikulásunk nem váratott magára sokáig, és nagyon elégedett volt, hogy érkezésekor a külföldi diákok is bátran énekelték Árendás György vezetésével kedvenc dalát, a „Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás” kezdetű dalt. Természetesen idén is megtanította a külföldi diákoknak Mikulás nyelven a „HO-HO-HO” üdvözlést, és szaloncukorral jutalmazta közönségét. Ugyan sietnie kellett az egyetemi dolgozók gyerekeinek szervezett Mikulás ünnepségre, de a BPK-s hallgatók táncbemutatóját megvárta, és távozása előtt csoportkép is készült vele.

A szünetben terített asztal mellett beszélgettünk, és örömmel kóstoltuk a lapos krumplis pogácsára emlékeztető, fűszeres kenyérkéket, amiket Doa'a, jordániai Stipendium Hungaricum hallgató sütött.

A szünet után ghánai, azeri, kenyai és török hallgatók táncában gyönyörködhettünk, majd Irakkal és Etiópiával ismerkedhettünk Chenar, ill. Tesfaye, Stipendium Hungaricum hallgatók jóvoltából. Utánuk az Erdőmérnöki Kar spanyol és német Erasmus hallgatói következtek a programban: Carmen és Cristina a hazájukkal kapcsolatos érdekességeket mutatták be, Alexandra, Nadja és Pia pedig interaktív, játékos formában tesztelték ismereteinket Németországról. A programot Rosita, indonéz Stipendium Hungaricum hallgató jóvoltából meglepetés műsorszámmal, közös zenéléssel parádésan fejeztük be. Rosita és honfitársa megtanítottak bennünket a bambuszból készült angklung nevű hangszer megszólaltatására. Nagyszerű élmény volt közösen eljátszani „A muzsika hangja” című musical két dalát, a Dó-ré-mi és Kisgyopár dalokat.

De beszéljenek a program sikeréről a fényképek és a Mikulás látogatását, valamint a táncos produkciókat megörökítő videók, melyeket Dr. Facskó Ferenc, Somos András és Németh Tamás kollégáink készítettek.

Köszönet minden résztvevőnek, előadónak, a Mikulásnak és a rendezvényt támogató kollégáknak!

Sándor Márta
külügyi főelőadó