Nyugdíjasegyetem - A Dunántúl nyugati fele erősebb felmelegedést mutat, mint az Alföld

Mindig érdekeltek az egész emberiséget érintő kérdések. Mátyás Csaba akadémikus klímaváltozásról szóló érdekes értekezése igen érzékletesen mutatta be, hol tart ez a folyamat. Biztos vagyok benne, hogy nagy tudása és lendületes előadásmódja azok érdeklődését is felkelthette e téma iránt, akiktől eddig esetleg távol állt.


nyugdijasegyetem

A Postás Természetjáró Szakosztály aktív tagjaként elmondhatom, az előadás után más szemmel nézem majd a természetet és a táj változásait – értékelte a Soproni Nyugdíjasegyetem programját Beke Attila fertőbozi nyugdíjas villamosmérnök.
– Függetlenül attól, hogy a klímaváltozás hatása az élővilágot érinti, a változást elsősorban a geofizikusok, földrajzosok, közgazdászok és csak másodsorban a biológusok, ökológusok próbálják a társadalomnak magyarázni.

A klíma „szárazodása" globális jelenség, ennek hatásait hazánkban is tapasztalhatjuk – részletezte Mátyás Csaba, aki az élővilág egyik klímaérzékeny csoportja, a fák példáján keresztül tényszerű információkat közölt a klimatikus változásokról. Mint az elhangzott, az 1901–2010-es időszak során mért hőmérsékletek alapján megállapítható: a Dunántúl nyugati fele erősebb felmelegedést mutat, mint az Alföld. (Az előadásról részletesebben a legközelebbi Ezüstkor rovatban olvashatnak.)

A programon átadták a legutóbbi előadás kvízkérdéseire helyes válaszokat beküldők között kisorsolt Kisalföld-könyveket. A szerencse Fülöp Lászlóné és Mészáros Lászlóné soproni nyugdíjas-egyetemistáknak kedvezett.