Pro vs. Contra – Színvonalas vitadélután a Soproni Egyetem Közgáz Karán

A nyilvános vita témája a négynapos munkahét bevezetése volt.

Április 19-én 16 órai kezdettel, a szabályok ismertetése és prof. dr. Széles Zsuzsanna dékán asszony megnyitója után kezdtek bele a csapatok az érvek és az ellenérvek kifejtésébe a tételmondattal kapcsolatban, miszerint: „A négynapos munkahét bevezetése társadalmilag és gazdaságilag kívánatos lenne.”

A fotón a bal oldalon a Pro, jobb oldalon a Contra csapat versenyzői a Lámfalussy Vitapódium jelképének számító trófeával. Balról: Mészáros Dominik, Nyerges Marcell, Környey Dávid, Prégler Krisztina, Östör Dominik, Nagy Lola, Mesics Dominika, Nagy Bálint

A Lámfalussy Kar Erzsébet utcai campusának aulájában tartott I. Lámfalussy Vitapódiumot – mely városi szinten is kuriózumnak számít – hagyományteremtő szándékkal rendeztük az oxfordi típusú vita szabályai szerint. Az Üzleti kommunikáció tantárgy keretében tartott eseményen két négyfős csapat tett kísérletet a hallgatóság meggyőzésére a tételmondat mellett vagy ellen. A vita végén a közönség is megfogalmazhatta kérdéseit a csapatok felé. A versenyzőknek több hét állt rendelkezésre a felkészüléshez, tehát a tételmondattal kapcsolatos pro és contra érveket összegyűjteni és azokat nyilvános beszéd formájába önteni. Ehhez természetesen oktatói segítséget is kaptak. A témát maguk a vitázó csapatok választhatták ki a Kar oktatói által javasolt, meglehetősen széles palettán elhelyezkedő, gazdasági vonatkozású tételmondatok közül. Példaként: a sportfinanszírozás, a fenntartható fejlődés, a zöld energia és a kriptovaluták kérdésköre is helyet kapott a válaszható témák között.

A közönség szavazatai alapján az I. Lámfalussy Vitapódiumot a Pro oldal nyerte, ugyanakkor elmondható, hogy mindkét csapat magas színvonalú szakmai felkészültségről és előadókészségről tett tanúbizonyságot a hallgatókból, oktatókból és külsős érdeklődőkből álló hallgatóság előtt.

Mindkét csapat tagjai megajánlott ötös osztályzatot kaptak Üzleti kommunikáció tantárgyból, valamint Dorko vásárlási utalványokkal is gazdagodtak. Az esemény végén egy rövid, ám jó hangulatú állófogadás várta a versenyzőket és a hallgatóságot egyaránt.