Sikert aratott a túzok megmentésében

A túzok a világ egyik legnagyobb testű, repülni képes madara. Veszélyeztetett szárnyas, világszerte huszonhat faja és több mint negyven alfaja él – ilyen és ehhez hasonló érdekességeket hallhatott a Soproni Nyugdíjasegyetem közönsége tegnap.


– A túzokról korábban nem sokat hallottam, ezért is vártam érdeklődéssel Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora előadását. Tetszett, hogy a pódiumra kitettek egy kitömött túzokot, hogy lássuk, mekkora is valójában. Az ehhez fűzött magyarázata is tetszett mindenkinek: „Vetítve akkora, mint egy ember, a könyv lapjain meg alig három centis..." A professzor minden szaván érződött, a téma alapos ismerője és szaktekintélye, több mint négy évtizede foglalkozik e szakterülettel. Újdonság volt a számomra, hogy a túzok védelme érdekében több éves projektet is vezetett. Utólag is büszkék lehetünk arra, hogy sikerrel járt az országos mentőakció – értékelte Garád Mária nyugdíjas könyvelő a „Túzok – nem csak a puszták madara" című előadást. (Az értekezés részletes beszámolója a Kisalföld legközelebbi Ezüstkor rovatában olvasható.


Az előadás előtt Orbán Júlia a költészet napja alkalmából József Attilát idézte meg szavalatával, majd a legutóbbi előadás kvízkérdéseinek megválaszolói közötti sorsoláson „A nagyvilág konyhái" című Kisalföld-könyveket Igler Antalné és Szalay Józsefné soproni nyugdíjasegyetemisták nyerték.

 

Gosztonyi Miklós