Sopronról

Mit rejt számodra a leghűségesebb város, ezernyi kincsével és titkával?

Sopron a Dunántúl észak-nyugati kiszögellésében helyezkedik el, a Fertő tó medencéje és a Soproni-hegység között. Ausztriától csupán 6 km választja el, ezért nevezik az ország nyugati kapujának.

Ez az a város, amely „kincsesláda”, a belső városrész kanyargós utcái, hangulatos terei, házainak boltíves kapui, míves erkélyei, mű emlékei, középületei és az elő-előbukkanó városfalai egyedülálló művészeti egységet alkotnak.

Indulva sétánkon az impozáns Széchenyi tértől, melynek helyén egykor tó volt, beleütközünk a Várkerület íves utcájába, ahol a középkori várfal belső és külső részén is a gótikus, reneszánsz és barokk épületek, házak és toronymagasló templomok díszítik. Ezt zárja a Fő tér, amely különleges hangulatát színeinek és fényeinek játékossága adja, mely egy tavaszi napsugaras reggelen, vagy egy aranysárga őszi délutánon a legszebb. Sopron szimbóluma, a Tűztorony is itt van, amelyből trombita szóval jelezték, ha valahol a városban tűz ütött ki, és azt is, ha ellenség, előkelőség vagy esetleg borszállítmány értekezett a város felé.

Sétánk során borozókat, pincészeteket ejthetünk útba, amelyek a poncichterek hagyományaikat erősítik és betérve tudod, hogy a „kékfrankosok fővárosában” jársz.

Sopron festői hangulatát tovább növeli a gyógyító hatású levegőjű, a várostól délre eső dombvidék, a Lővérek, a város legszebb, legelőkelőbb üdülő negyede, melynek varázsát a csendes erdők, fenyvesek, tölgyesek, gesztenyések, májusi gyöngyvirág, augusztusi ciklámen adja.

Kilépve a városból nem kell sokat mennünk, hogy elérjük a Fertő tájat, amely Világörökség részét képezi és apró gyöngyfalvaival, a Fertő-tóval, a rejtett nádasokkal, a domboldalokon elterülő szőlőföldekkel, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházzal karöltve, azonnal belopja magát a szívedbe.

De Sopron az a város is, a mely kitárja a kultúra és szórakozás kapuit is előtted. Otthont adva Európa legjobb fesztiváljának (2016, European Festival Awards), a VOLT Fesztiválnak, így nem kell a tanév vége után egyből elrohannod.

Persze nemcsak ezekről híres Sopron, és amikor nincs fesztivál az év többi részében is tudsz kultúrát fogyasztani, magadba szívni, vagy éppen aktívan kikapcsolódni.

Számos lehetőség közül itt találsz párat:

A város kulturális központja és társintézményei, ahol a komoly és könnyű programok is megférnek:

Szintén kulturális és egyetemi programok helyszínei lehetnek vonzóak számodra:

Ha a könnyedebb színházi előadásokat szereted:

Ha kultúra és könnyed szórakozás keveredésére vágy ide mindenképpen térj be:

A Deák tér hangulatos szigetein, pedig több helyet is találsz, akár romkocsmát is:

A város szélén is megtalálod a jó hangulatot:

Ha a diszkós szórakozást kedveled, annak is megvan a helye:

Még több szabadidős Sopron és környéki programokat itt találsz:


„Alkonyatig járom az erdőt, fölmegyek a Károly-kilátóhoz, messze csillog a Fertő sekély vize, a város, tornyaival, éretten es tömören pihen a keleti Alpok árnyékában, mint egy befejezett remekmű. A levegő él itten, jóízű. Az Alpesekből érkezik; Sopronban könnyen lélekzik az ember.”
Márai Sándor: Utazás a békébe