Széchenyi-emlékév / Megemlékezés Nagycenken és Sopronpusztán

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett Széchenyi-emléknapon a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban, majd a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben tartottak megemlékezést.


nagycenk

Szerdán a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban tartottak megemlékezést és koszorúzást a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, emlékezve arra, hogy 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság megalapítására, amely által lehetővé vált az MTA megalapítása. A Magyar Tudományos Akadémia 2003 óta minden esztendőben megtartja ezt az ünnepi eseményt és kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak a székházban, hanem személyesen Nagycenken is leróják tiszteletüket Széchenyi István emléke előtt.

A nagycenki megemlékezést követően a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben folytatódott a program, ahol Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora és Török Ádám, az MTA főtitkára mondott ünnepi köszöntőt, melyben felidézték, hogy az ezredfordulón, Solymos Rezső akadémikus kezdeményezésére ültettek el itt 175 kislevelű hársfát, ezzel is emlékezve a Magyar Tudományos Akadémia jogelődjének megalapítására. Azóta minden esztendőben elültetnek itt egy hársfát, ezzel is emlékezve az alapítókra és az akadémiai tudósokra.

Szerző: www.sopronmedia.hu