Széchenyi István előtt tisztelgett az MTA és a Soproni Egyetem

A hagyományoknak megfelelően, Magyar Tudomány Ünnepén Nagycenken és Sopronpusztán emlékeztünk meg gróf Széchenyi István felajánlásáról. A legnagyobb magyar 1825. november 3-án ajánlotta fel egyéves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására, amely a mai Magyar Tudományos Akadémia elődje volt.

Az ünnepségen Freund Tamás, a MTA elnöke kiemelte: „A Magyar Tudományos Akadémia egyik fő feladata, hogy a nemzet tanácsadójaként a tudomány minden eszközével segítse a kormány munkáját az optimális döntések meghozatalában, valamint a társadalom megfelelő színvonalú tájékoztatásában. Ennek különleges jelentőséget ad manapság a Covid- járvány. Most mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg azt, hogy milyen óriási jelentősége van a kutatásoknak, és azok támogatásának” – tette hozzá Freund Tamás.

A megemlékezésen koszorút helyeztek el a  Magyar Tudományos Akadémia, a Tanulmányi Erdőgazdaság, a Soproni Egyetem, az Eszterháza Kultúrközpont és Nagycenk település vezetői. A tisztelet koszorúinak elhelyezését követően az ünnepi esemény az Akadémiai Emlékerdőben folytatódott.

 

A sopronpusztai Emlékerdő előtt Prof. Dr. Fábián Attila a Soproni Egyetem rektora beszédében hangsúlyozta: „Gróf Széchenyi István a Magyar Tudományos Akadémia létrehozásával alapozta meg a magyar tudományos életet. A Soproni Egyetem nem tiszteleghet mással, a Tanulmányi Erdőgazdasággal karöltve, minthogy minden évben elültet egy hársfát. A Soproni Egyetem elkötelezett a fenntarthatóság és a klímavédelem mellett, elkötelezett mindamellett ami az oktatási és kutatási palettáján szerepel így természetesen az erdőgazdálkodás és az erdőtelepítés mellett is.”

Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára ünnepi beszédében kiemelte: „Széchenyi nem csupán adott, hanem elképesztően okosan adott. A vagyonát arra szánta, hogy a nemzetét felemelje. Ennek az öröksége az, amivel jól kell tovább bánnunk, és közös felelősségünk, hogy a nemzet javára fordítsuk.”

A hagyományoknak megfelelően Sopronpusztán idén Széchenyi István 1825. november 3-i felszólalása kapcsán, a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását jelképező 196. hársfát ültették el.