Történelmi konferencia a Soproni Egyetem társszervezésében

A soproni népszavazás 100. évfordulója alkalmából Egyetemünk, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a VERITAS Történetkutató Intézet, valamint a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség a Kolozsvárról és Pozsonyból áttelepült egyetemek szegedi és pécsi elhelyezéséről szóló törvény centenáriuma alkalmából, valamint a Selmecbányai Bányászati és Erdészeti Főiskola tevékenységének soproni újrakezdésére emlékezve rendezett konferenciát.

 

 

Az eseményen dr. Farkas Ciprián Sopron polgármestere köszöntötte a résztvevőket, mint elmondta, az idei centenáriumi emlékév kapcsán több közös esemény is megvalósult a Soproni Egyetemmel karöltve kiemelve azt is, hogy az emlékév arculata, az Alkalmazott Művészeti Intézet növendékeinek alkotása. Köszöntőt mondott a Soproni Egyetem kutatási és külügyi rektorhelyettese is, Prof. Dr. Lakatos Ferenc elmondta: „nem a Soproni Egyetem az egyedüli, amely trianon után költözni kényszerült, de az egyedüli, amely átélt még egy ágfalvi csatát, majd egy népszavazást is, amelynek köszönhetően ma is régi helyén működhet.”

 

Az rendezvény a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár segítségével valósult meg. Ujváry Gábor intézetvezető hangsúlyozta; több éve zajlik kutatás Trianon felsőoktatásra gyakorolt hatásáról. Felettébb indokolt volt, hogy a népszavazás 100. évfordulóján Sopronban találkozzanak a szakemberek, hiszen a Népszavazás volt az első olyan siker, amely rést ütött a trianoni falon. 

A megnyitót követően dr. Sági Éva, a Soproni Egyetem Központi Könyvtár és Levéltár, levéltárvezetője tartott Újrakezdés Sopronban, 1919-1922 címmel érdekfeszítő, tartalmas előadást. Dr Sarkady Sándor , a Soproni Egyetem tudományos kutatója egy soproni születésű iparművészeti főiskolás naplófeljegyzéseit ismertette. „Ő volt az a fiatal, aki egészen 1922 áprilisáig naplót vezetett az eseményekről. Örök példaként szolgálhat az utókornak, hiszen német ajkúként minden gondolkodás nélkül Magyarországra szavazott – tette hozzá a kutató.

A konferencia a későbbiekben visszanézhető az alábbi linkeken, amelyről a tervek szerint egy kötet is megjelentetésre kerül.