Ünnepséget és megemlékezést tartottak Sopronban a meteorológiai mérések 300. évfordulója alkalmából

A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban ünnepséggel, a kurucdombi meteorológiai állomáson pedig emléktábla avatással emlékeztek a 300 esztendős jubileumra.

 

A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban tartott ünnepség egy kisfilm vetítéssel kezdődött, amely felidézte a meteorológiai mérések hazai történetét illetve összefoglalta a napjainkban azt a már szerteágazó tevékenységet, melyet az Országos Meteorológiai Szolgálat végez.

 

Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke az ünnepségen nyitóbeszédében felidézte a meteorológiai mérések történetét, melyben a kezdetekre kitérve elmondta, hogy 1717 óta beszélhetünk rendszeres műszeres megfigyelésekről, amelyek Gensel János Ádám (1677. október 26. - 1720. augusztus 31.) soproni orvos nevéhez fűződik, aki hőmérővel, barométerrel végzett méréseket. Példáját sokan követték, de a mérések szervezett formában csak a XIX. század közepétől indultak.

 

Dr. Radics Kornélia hozzátette, hogy ma már több mint 750 állomás működik országszerte, és évente összességében több mint 50 millió adat érkezik be az OMSZ központjába. A prezentáción bemutatott két új internetes felületet is, amelyek a meteorológia iránt érdeklődőknek nyújt segítséget. 

 

Az egyik aktuális időjárási paramétereket, előrejelzéseket nyújt Sopronról és vonzáskörzetéről és a sopron.met.hu webcímen elérhető, a másik pedig egy aszálymonitoring a gazdáknak, ami az OMSZ honlapjáról érhető el. 

 

Fazekas Sándor, a Földművelésügyi Minisztérium minisztere a jubileumi konferencián elmondta, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenységét a stabilitásra épülő folyamatosság jellemzi. A miniszter felidézte, hogy 1870-ben még 40 meteorológiai állomás működött Magyarországon, melyek száma az 1910-es évekre 1500-ra nőtt, melyeket akkor az Országos Meteorológiai Szolgálat elődjének tekinthető Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet üzemeltetett. Az első világháborús összeomlás ezt az ágazatot is hátrányosan érintette, és több szervezeti átalakításon is átesett. Mára azonban az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a méréseket a legújabb kihívásoknak is megfelelő műszerekkel végzik, és a szervezet Közép-Kelet-Európában egyedülálló, professzionális mérőhálózatot üzemeltet és európai szinten is élenjáró radarhálózattal rendelkezik. 

 

Fazekas Sándor miniszter a  300-ik évforduló alkalmából egy Kósa Klára kerámiaalkotást és jubileumi oklevelet adott át a Dr. Radics Kornéliának, a meteorológiai szolgálat vezetőjének.

 

Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere örömét fejezte ki, hogy a 300 éves jubileum alkalmából a leghűségesebb városban köszöntheti az ünneplőket, amely esemény azért is kiemelten fontos Sopron számára, hiszen 1717-ben Gensel János Ádám főorvos itt kezdte el hazánkban az első műszeres meteorológiai méréseket, így kijelenthetjük hogy történelmi jelentőségű emlékeket őriz a város ebben a tekintetben is. Gensel János Ádám emlékét a Kurucdombi meteorológiai állomáson egy díszes emléktábla is őrzi, amely ily módon is tiszteleg a város egykori főorvosának időjárás megfigyelési munkássága előtt. 

 

Dr. Fodor Tamás polgármester egy másik jelentős történelmi időpontra is rámutatott, ez pedig 1856 január elseje, amikor is az országban az elsők között létesült mérőállomás Sopronban és elindultak az első rendszeres - napjaink is tartó -  meteorológiai mérések. A megfigyelőállomások a város több helyszínén voltak a központi telephelye azonban 1974-ben a kurucdombi városrészbe, az egykori szélmalom épületébe költözött, amely azóta is ezt a célt szolgálja. 

 

Dr. Fodor Tamás elmondta, hogy a 300 éves jubileum alkalmából megújult a Kurucdombi meteorológiai állomás, amely a múlt tisztelete és a hagyományok méltó megőrzése miatt is minden soproni számára fontos.

 

Az ünnepség kora délután a kurucdombi meteorológiai állomáson folytatódott, ahol ünnepi köszöntőt mondott Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára és Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere.

 

A köszöntőket követően került sor a mérőállomás parkjában a 300-ik jubileum emlékére egy emléktábla avatására illetve a bejárat előtti úton Várkúti János és Pődör János állomásvezetők emlékére az emlékpadok ünnepi avatására.

 

sopronmedia.hu