Varga lányok: Élsportolóként a Soproni Egyetemen


Példaértékű hozzáállással, kitartó, szorgalmas munkával berobbant a Sopron Basket euroligás kosárlabda csapatába a két Varga lány, Alíz és Sára. A tehetséges kosaras hölgyek már a júliusi U20-as nemzetközi Challenger tornán is meghatározó tagjai voltak a korosztályos magyar válogatottnak. Sőt, Alíz kiérdemelte a soproni rendezésű torna Legjobb Játékosának járó serleget is (MVP). Vezetéknevük ellenére rokoni szálak nem kötik őket össze, de nem csak az Európa szerte elismert soproni kosárlabda klub játékosaiként töltenek sok időt egymás társaságában, hanem a tanulmányaik révén is, hiszen mindketten a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának nemzetközi gazdálkodás alapképzésére járnak. Velük beszélgettünk a sport és a tanulás kapcsolatáról, a Soproni Egyetemről és szeretett városunkról, Sopronról.


Varga Alíz és Varga Sára
Fotó: Tóth Zsombor


Miért esett a választásotok a Soproni Egyetemre?

Sára: Sopronban lakom, itt is kosárlabdázom, és ez egy nagyon jó egyetem, ezért egyértelmű volt a döntés, hogy itt fogok tanulni. A nemzetközi gazdálkodás szakot választottam, angol nyelven. Azért esett erre a képzésre a választásom, mert valamilyen szinten a sporthoz is köthető, a későbbiekben akár össze is tudom kapcsolni a kettőt.

Alíz: Én Budapestről jöttem ide kosarazni, és úgy gondoltam, hogy mellette fontos lenne tanulnom is valamit. A sportkarrier egyszer véget ér, és szerettem volna megalapozni a jövőmet, így én is a Soproni Közgáz nemzetközi gazdálkodás alapképzését választottam angol nyelven. Örülök, hogy így döntöttem, mert a képzés is érdekes és a tanárok is nagyon segítőkészek.


Hogy tetszik maga a város? Mit emelnétek ki?

Sára: Nekem Sopron a szülővárosom, itt nőttem fel, ezért mindig nagyon fontos lesz számomra. Nagyon szép, ugyanakkor nem egy nagyváros, mint például Budapest, és nekem ez is nagyon tetszik benne.

Alíz: Én azért szeretem Sopront, mert csendesebb Budapestnél, de ez néha hátrány is lehet, mert nincsen olyan nagy nyüzsgés. A belváros hangulatát nagyon szeretem, és sok jó helyet is fel lehet fedezni Sopronban.

 

Hogyan tudjátok a profi sportot és a tanulást összeegyeztetni? Miben tud nektek segíteni ezen a téren a Soproni Egyetem?

Sára: Én mindig megkapom a tananyagot a tanároktól, a vírushelyzet egyik hozadékaként pedig megmaradt az online oktatás, ezért feltöltik a tananyagot az internetre is, így van lehetőségem bepótolni az órai anyagokat.

Alíz: Azon felül, amit Sári már elmondott, hogy megmaradt a tananyagok online elérhetősége, mivel mindketten ugyanarra a szakra járunk egymásnak is tudunk segíteni.

 

Hogyan tervezitek a jövőt?

Sára: Szeretnék a szakomhoz is közel maradni, de a sporttól sem szeretnék eltávolodni, hiszen egyik követi a másikat, így a sportolói karrierem végeztével szeretnék a diplomámmal megszerzett szakmámban elhelyezkedni.

Alíz: Én egyelőre a kosárlabdában képzelem el magam, mellette azonban szeretnék minél hamarabb lediplomázni. A kosárlabda pályafutásom befejezése után szeretnék ezzel foglalkozni, és a kosárlabdához lehetőleg közel maradni.


Mit üzentek a Soproni Egyetem utánatok következő, leendő hallgatóinak?

Sára: Aki nem egyéni tanrendes lesz az egyetemen, annak mindenképpen ajánlom a soproni diákhagyományokban és hallgatói programokban való részvételt, mert az egy fantasztikus dolog itt az egyetemen, aki pedig hozzám hasonlóan egyéni tanrenddel tanulna, annak azért ajánlom, mert mindenki nagyon segítőkész, és az iskola mindenben támogat.

Alíz: Nekem nem volt lehetőségem a gólyatáborban és hasonló rendezvényeken részt venni, amit sajnálok is, de aki a Soproni Egyetemet választja, ne hagyja ki, mert én nagyon jókat hallottam róla. Ha pedig valaki sportolóként érkezik, neki sokkal egyszerűbb így tanulni, és mivel ez egy családiasabb egyetem, mint akár egy budapesti intézmény, így a tanárok tudják a nevünket, nem csak egy Neptun-kód vagyunk a rendszerben, hanem tényleg ismernek is minket.

 

Köszönjük a válaszaitokat! További sikereket kívánunk a sportban és az egyetemen is!

 

Ismerd meg jobban sportolóinkat:

Bemutatkozik Varga Alíz: https://youtu.be/iBX7u0FNbss

Bemutatkozik Varga Sára: https://youtu.be/vA0PqJr6I2I