Hírlevél 2. szám (2017. április-június)

  • Év végére napelemes rendszerekből nyerik az energiát a Soproni Egyetem épületei
  • Egyetemünkön megrendezésre került a "Az erdők szén-anyagcseréje" workshop
  • X. Képzés és Gyakorlat Nemzetközi Neveléstudományi Konferencia
  • Nemzetközi workshop az Erdőmérnöki Karon
  • Fókuszban a kutatás-fejlesztés és innovációs folyamatok megerősítése
  • Magyar fiatalt díjaznak az egyik legrangosabb nemzetközi űrkutatási díjjal
  • Megállapodást kötött a Logiscool és a Soproni Egyetem


Év végére napelemes rendszerekből nyerik az energiát a Soproni Egyetem épületei
A napenergia hasznosításának egyik módja a napsugárzás közvetlen elektromos árammá alakítása úgynevezett fotovoltaikus napelemcellák segítségével. A Soproni Egyetem a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 235, 66 millió forint értékű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el, melynek felhasználásával 2017 végére hét egyetemi épületet szerelnek fel az erre a technológiára építő napelemes rendszerrel. Ezzel az intézmény újabb jelentős lépést tesz a környezettudatosság irányába.
Cikk megtekintése>>

Egyetemünkön megrendezésre került a "Az erdők szén-anyagcseréje" workshop
2017. április 11-12-én workshopot rendezett a Soproni Egyetem "Az erdők szén-anyagcseréje" címmel a Ligneum Látogatóközpontban. A rendezvény szervezői dr. Peter Rademacher, az Erdészeti és Faipari Kutatóközpont vezetője, és prof. dr. Lakatos Ferenc, az Erdőmérnöki Kar dékánja voltak.
Cikk megtekintése>>

X. Képzés és Gyakorlat Nemzetközi Neveléstudományi Konferencia
A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara és a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kara a korábbi hagyományoknak megfelelően 2017. április 27-én rendezte meg a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karán a X. Képzés és Gyakorlat Nemzetközi Neveléstudományi Konferenciát „DIVERZITÁS A HAZAI ÉS NEMZETKÖZI NEVELÉSTUDOMÁNYI KUTATÁSOKBAN ÉS A PEDAGÓGIAI GYAKORLATBAN” címmel.
Cikk megtekintése>>

Nemzetközi workshop az Erdőmérnöki Karon
A Soproni Egyetem meghívására május 16-18-án itt tartja közös rendezvényét a Kárpát Egyezmény Fenntartható Erdőgazdálkodási Munkacsoportja és a Duna Stratégia 2. Kiemelt Témája a Megújuló Erőforrásokról.
Cikk megtekintése>>


Fókuszban a kutatás-fejlesztés és innovációs folyamatok megerősítése
A Soproni Egyetem és az ELTE konzorciális együttműködésében, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében összesen 1,167 milliárd forint értékű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a társadalmi innovációt szolgáló, a K+F+I szerepvállalást növelő intelligens szakosodás biztosítására.
Cikk megtekintése>>

Magyar fiatalt díjaznak az egyik legrangosabb nemzetközi űrkutatási díjjal
Amerikától Európán át Óceániáig érkeztek jelölések a Nemzetközi Asztronautikai Szövetséghez a fiatal kutatóknak adható legrangosabb nemzetközi űrkutatási elismerésre. A döntéshozók végül egy hazai szakembert, Bacsárdi Lászlót díjaztak, kiemelkedő szakmai teljesítménye és a fiatal generáció számára mutatott példaértékű tevékenysége miatt. Az IAF Young Space Leadership Awardot a díj történetében első alkalommal nyerhette el magyar fiatal.
Cikk megtekintése>>

Megállapodást kötött a Logiscool és a Soproni Egyetem
A Soproni Egyetem és a Logiscool soproni iskolája együttműködési megállapodást kötött 2017. június 1-jén. A megállapodást Prof. dr. Faragó Sándor rektor, Bedők Julianna, az egyetem gazdasági vezetője és  Babella Péter, a Logiscool Sopron iskolavezetője írta alá.
Cikk megtekintése>>